logo_mv.gif
VIHAVUOSI-YHDISTYS ry

Etusivu

Näin löydät Vihavuoteen

Koskikahvila

Perhokalastus

Tapahtumat

Kurssit

Näyttelyt

Yhdistys toimii

Vihavuoden talvi

Vihavuoden historia

Kuvia

Kalastussäännöt 202

VIHAVUOSI 2024

Kalastuslupien arvontaan ilmoittautuminen alkaa pe 12.1.2024

Ilmoittaudu halukkaaksi lupien hankintaan 12.1-29.2.2024 välisenä aikana sähköpostilla. Tarkemmat ohjeet jäljempänä.

Ilmoittautuminen tapahtuu henkilökohtaisella sähköpostilla ja ilmoittautuminen on maksullista 20€/hlö/ilmoittautuminen. Tätä ilmoittautumismaksua ei palauteta, mikäli henkilö ei saa lupaa tai saatu kalastuslupa peruuntuu esim. veden lämpenemisen takia.

Jokainen lähetetty sähköposti saa järjestysnumeron saapumisajan mukaan, ollen samalla myös arvontanumero. Tämä numero ilmoitetaan osallistujalle sähköpostitse, kun ilmoittautuminen on rekisteröity. Sama henkilö voi ilmoittautua mukaan useammin kuin kerran. Jokainen erillinen ilmoittautuminen pitää kuitenkin tehdä erikseen, niin maksu kuin sähköposti-ilmoitus. Ilmoittautumiseen ei voi osallistua henkilö, joka ei voi olla myös kalastusluvan virallinen haltija. Luvan haltijan on oltava kalastusvuorokautena paikan päällä.

Ilmoittautumisajan (12.1-29.2) jälkeen Vihavuosi-yhdistys suorittaa arvonnan, jossa arvotaan ilmoittautuneiden kesken kalastuslupien valintajärjestys. Tämä tehdään la 2.3.2024 klo12 todistajien läsnä ollessa. Arvonnan tulokset julkistetaan nettisivuilla arvonnan jälkeen 100 ensimmäisen osalta.

Kaikki kalastuskauden 2024 luvat tulevat myyntiin su 17.3.2024 klo12 alkaen niin, että luvanmyyjä soittaa arvotun järjestyksen mukaan 1. alkaen. Tässä puhelussa henkilö saa valita itselleen yhden kalastuslupavuorokauden kaikista vapaana olevista. HUOM! Lupien myymisessä kuluu aikaa useampi tunti, joten viimeisten lupien yhteydenotto tapahtuu vasta myöhään iltapäivällä tai alkuillasta. Mahdollisia peruutuslupia tarjotaan arvotun järjestyksen mukaan kauden aikana.

Kalastuslupien hinnat kaudelle 2024, sesonkilupa 260€ (1.5-7.7) sekä normaalilupa 130€ (15.4-30.4 sekä 8.7-31.8).

Tarkemmat ohjeet ilmoittautumiseen:

  1. Maksa Vihavuosi-yhdistyksen tilille ilmoittautumismaksu 20 €

FI12 4252 1020 0196 96

  1. Ilmoittaudu mukaan henkilökohtaisella sähköpostilla osoitteeseen vihavuodenluvat@gmail.com  Aihe/otsikko: Vihavuosi 2024. Mikäli teet useamman ilmoittautumisen, niin numeroi otsikko (esim. Vihavuosi 2024 1, Vihavuosi 2024 2 jne.) Sähköpostiin on ehdottomasti laitettava mukaan puhelinnumero, josta saa kiinni luvanmyyntipäivänä. Liitä myös mukaan kuitti maksusta, mikäli maksaja on eri henkilö kuin lupien hankintaan ilmoittautuva sähköpostin haltija.

HUOM! Ilmoittautumisosoitteeseen ei saa lähettää tiedustelu tai muita sähköposteja kuin yllä ilmoitettu ilmoittautuminen. Tiedustelut luvanmyynnistä puhelimitse 040 5060764 tai pasivisakivi@gmail.com

Sähköpostitietoja ei luovuteta eteenpäin ja niitä käytetään vain kalastuslupien myynnin yhteydenottoihin. Kaikki ilmoittautumissähköpostit hävitetään kalastuskauden päättyessä.

Tiedustelut kalastuksesta: Pasi Visakivi, puh. 040 506 0764

Vihavuodenkoskelle myydään vain koko kosken lupia. Kalastuslupa sisältää majoituksen. Lupia myydään 3-4 per viikko, eli jokaista lupavuorokautta edeltää rauhoituspäivä.

Huhtikuun sekä heinäkuun puolesta välistä kauden loppuun kalastusluvan hinta on 130€/vrk. Toukokuusta heinäkuun puoleen väliin kalastusluvan hinta on 260€/vrk. Kaikki kalastuskauden 2024 luvat tulevat myyntiin su 17.3.

15.4-30.4 130€ (normaalilupa)

1.5-7.7 260€ (sesonkilupa)

8.7-31.8 130€ (normaalilupa)

Kaikki luvat on maksettava Vihavuosiyhdistyksen tilille 1. huhtikuuta mennessä.

Kalastusluvat maksetaan tilille: FI12 4252 1020 0196 96

Normaaliluvat ovat henkilökohtaisia ja niissä on kolmen kalastajan kiintiö. Kalastusluvan haltija valitsee muut kalastajat.

Sesonkiluvalla kalastajia voi olla enemmän, mutta samanaikaisesti koskessa saa kalastaa korkeintaan kolme henkilöä. Sesonkiluvan voi lunastaa samoilla ehdoilla mille tahansa ajanjaksolle kalastuskaudella. Kalastusluvan haltija valitsee muut kalastajat.

Vain ennen eräpäivää (1.4.) perutut luvat tai luvat, joita ei ole maksettu eräpäivään mennessä, myydään eteenpäin jonotuslistalta Vihavuosi-yhdistyksen toimesta. Jonotuslistan järjestys muodostuu arvotuista ilmoittautumisista, jotka eivät yltäneet kalastuslupaan.

Kalastusluvan haltijan on oltava paikan päällä kalastusvuorokautena.

Mikäli lupansa jo maksanut luvanhaltija ei pääsekään kalastamaan varaamanaan vuorokautena, on hän itse vastuussa lupansa myymisestä eteenpäin sekä uuden luvanhaltijan ilmoittamisesta Vihavuosi-yhdistykselle. Maksettuja lupamaksuja ei palauteta.

Vihavuosi-yhdistys pidättää oikeuden sulkea kosken kalastukselta, mikäli olosuhteet muuttuvat kalojen tai kalastuksen kannalta hankaliksi. Näissä tapauksissa kalastusluvan hinta palautetaan täysimääräisenä takaisin luvanhaltijalle.

Kaudesta 2023

Kausiraportit ovat muistuttaneet toisiaan jo muutaman vuoden, eikä kausi 2023 tee tästä poikkeusta. Mennyt kausi oli jälleen toisinto edellisistä kesistä. Kalastusolosuhteet olivat alkukaudesta erittäin hyvät. Ensimmäinen 60cm:n ylitykset tulivat jälleen jo huhtikuun puolella. Koski oli nyt toista kertaa auki huhtikuussa. Jälleen kerran ensikertalaisia oli kalastajien joukossa ilahduttavan paljon ja se näkyi myös saalistilastoissa. Vihavuodenkoski on vaativa kalastettava ensikertalaisille ja jopa vähän kokeneemmille kalastajille. Ero on selkeä, kun katsoo useampaan kertaan koskella kalastaneen kokeneen perhokalastajan saalispalautetta, jossa usein on merkintöjä useamman kalan osalta.   

Koski oli suljettuna juhannuksesta alkaen noin kaksi viikkoa sekä reilun viikon heinäkuussa. Poikkeuksena edelliseen kesään, Vihavuodenkoski oli auki kalastajille koko elokuun. Korkeimmat lämpötilat olivat hieman alle 25 astetta ja suurimman osan lämpötilat pysyttelivät sulkemisen aikana 22-23 asteen tienoilla, jotka ovat vielä taimenille siedettäviä kun kalastusta ei ole. Menneen kesän lämpötilat eivät siis aiheuttaneet merkittäviä menetyksiä isoille kaloille, sillä niitä saatiin saaliiksi elokuussa.

Sähkökoekalastuksessa löydettiin saman vuoden taimenen poikasia, eli nollikaita. Pääuoman koealalta muutamia ja pienemmästä myllyuomasta useita. Tulos oli hyvin vastaavanlainen kuin vuosi sitten. Kutupesäkartoitusta on jouduttu siirtämään olosuhteiden johdosta. Syksyn aikana koskessa nähtiin jälleen muutamia noin 50-70 cm taimenia kutupuuhissa. 

Saalipalautteiden perusteella taimenia saatiin saaliiksi yhteensä 186 kpl. Keskimäärin taimenia saatiin 1.45 per kalastaja. Suurimmat taimenet olivat yli 65 cm:n pituisia ja erittäin hyväkuntoisia yksilöitä.

Pakollisen ja myös kohteen seurannan kannalta erittäin tärkeän saalispalautteen oikein täyttäneiden kesken arvotaan joka vuosi yksi kalastusvuorokausi. Viime vuoden osalta arvonnan voittaja on Antti Purra. Onneksi olkoon!

Antoisia kalastushetkiä Vihavuodenkoskella

Pasi Visakivi

Vihavuosiyhdistys

VIHAVUODENKOSKI

KALASTUSSÄÄNNÖT 2024

• Vain väkäsettömän yksihaaraisen koukun käyttö sallittu.
• Lyijymateriaalin käyttö kalastuksessa kielletty.
• Alle 6-luokan perhovälineiden käyttö kielletty.
• Haavissa on käytettävä solmutonta havasta.
• Käytettävä vähintään 0.25 mm perukkeenkärkeä.

• Majoitustila on siivottava kalastusluvan haltijan toimesta.
• Vain yhden perhon käyttäminen kerrallaan sallittu.
• Jokaisen luvan lunastaneen on jätettävä saalisilmoitus.
• Vapautettavan kalan nostaminen pois vedestä on kielletty.
• Koski on rauhoitettu 1.9.-14.4.
• Vain perhokalastus sallittu.
• Kahlaaminen on kielletty 15.4.-31.5 välisenä aikana. Muulloin kahlaaminen on sallittua kolme metriä (3m) rantaviivasta.
• Luonnontilainen taimen (rasvaevällinen) on kokonaan rauhoitettu.
• Istutettujen taimenten (rasvaevä leikattu pois) alamitta on 60cm.
• Yhdellä luvalla saa ottaa 1 istutetun (rasvaevä leikattu pois) taimenen.
• Kalastajakiintiö 3 kalastajaa/vrk.
• Kalastusvuorokausi alkaa klo 15 ja päättyy klo 15.
• Koko koski 260 € / 130 €. Luvan hinta sisältää majoituksen.
• Kaikki luvat on maksettava etukäteen.
• Sillalta kalastaminen kielletty.
• Sillasta alavirtaan katsottuna oikealle haarautuva virran osa on rauhoitettu kokonaan kalastukselta ja kahlaamiselta. Kesäkuusta alkaen, kun kahluukielto koko koskesta loppuu, saa sillan alaosasta kahlata suoraan alaspäin kohti pikkusaarta, jolloin päävirran kalastus on mahdollista. Tässä kohtaa poiketaan muualla voimassa olevasta kolmen metrin kahlaussäännöstä.
• Majoitustila on käytössä tuntia ennen kalastusluvan alkamista, sekä tunti kalastusluvan päättymisen jälkeen.

• Kalastussääntöjen rikkomisesta seuraa kalastusluvan menettäminen välittömästi!

Kalastuskuvia Vihavuodenkoskelta